ALEYNA SEVİM İstanbul – 783 milyon insanın 2022’de açlıkla karşı karşıya kaldığı ve israf edilen gıdanın yüzde 25’inin dünyadaki 795 milyon yetersiz beslenen insanı doyurabileceği belirtildi. Dünya genelinde kişi başına en çok gıdanın israf edildiği üçüncü ülke olan Türkiye’de, her yıl evlerde kişi başı 93 kg gıdanın çöpe atıldığı aktarıldı. Raporda, dünyada her yıl 931 milyon gıda israf edilirken Türkiye’de de 18,1 milyon ton gıda israf ediliyor ve bu her yıl 603 bin çöp kamyonunun taşıdığı miktarda çöpe karşılık geldiği aktarıldı. Raporda, her yıl dünyada gerçekleşen gıda israfının yüzde 61’i, Türkiye’de gerçekleşen gıda israfının ise yüzde 42’sinin evlerden çöpe gittiği bilgisi yer aldı.
Çöpe giden her yemekle birlikte, tarladan sofraya kadar kat edilen serüvende harcanan su, yakıt, enerji, zaman ve iş gücü de israf olurken küresel ısınmaya da olumsuz etki ediyor. İsraf edilen gıdalar her yıl 2.3 milyar ton karbondioksit salınımına denk geliyor. Gıdanın tarımda kullanılan suyun dörtte birinin israf olmasına yol açtığı kaydedilen araştırmada, çöpe atılan her 1 kg etin yanında 15 bin 500 litre, her 1 kg domatesin yanında ise 184 litre suyun issraf edildiğine dikkat çekildi. Gıda israfının küresel sera gazı emisyonlarının yaklaşık yüzde yüzde 8- 10’unu oluşturduğu bilgisi verilen araştırmada, Türkiye’de yıllık gıda israfının, ortalama 10 milyon aracın bir yılda oluşturduğu CO2 emisyonu ile aynı etkiye sahip olduğu aktarıldı.