Mahfi Eğilmez açıkladı: İhracat artarken kazanç neden sabit?

İktisatçı Mahfi Eğilmez’den Türkiye Ekonomisi ve Dış Ticaret Analizi

Eski Hazine Müsteşarı ve iktisatçı Mahfi Eğilmez, Türkiye ekonomisi ve dış ticaretle ilgili değerlendirmelerine devam ediyor. Eğilmez’in odak noktası bu kez dış ticarette yaşanan gelişmelerdi.

Ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez, kendi blogunda yayımladığı “Dış Ticaretin Durumu” başlıklı yazısında, ihracatta miktarın arttığı ancak birim fiyatların aynı kaldığına vurgu yaptı. Eğilmez, bu verileri ithalat karşısında değerlendirirken, ithalat miktarının artmasına rağmen birim fiyatlarının daha hızlı yükseldiğine dikkat çekti.

Eğilmez, genellikle orta ve düşük teknolojili ürünlerin ihraç edildiğini belirtirken, “İhraç edilen mallara ödenen fiyatlar, ithal edilen mallara ödenen fiyatların altında kalıyor” şeklinde bir değerlendirme yaptı.

Dış ticaret açığının 2016-2021 döneminde daraldığını ancak son yıllarda tekrardan artışa geçtiğini belirten Eğilmez, 2023 ve 2024 yıllarında büyümenin potansiyelin altında kalmasıyla birlikte ithalatın azaldığını ve bu durumun dış ticaret açığını daralttığını ifade etti.

Eğilmez, 2013-2025 dönemine ait miktar ve birim değer endekslerini karşılaştırarak, ihracat miktarının yüzde 66,4 artış gösterirken birim değerlerinin sadece yüzde 1,1 yükseldiğini, ithalat miktarının ise yüzde 21,9 arttığı dönemde ithalat birim değerlerinin yüzde 6,4 arttığına dikkat çekti.

Peki Neden?

Eğilmez, şu şekilde değerlendirmelerde bulundu: “Son 13 yılda daha fazla mal ihraç etmemize rağmen birim fiyatlarımızda pek bir değişiklik olmadı. Bu süreçte daha fazla mal ithal ettik ve bu malzemelerin birim fiyatları görece daha hızlı arttı.”

Eğilmez, ortaya çıkan durumun temel nedenlerinden birinin Türkiye’nin genellikle orta ve düşük teknolojili ürünler ihraç etmesi olduğunu belirterek, ithal edilen malların ise yüksek teknoloji içerikli ve küresel markalara ait ürünler olduğunu vurguladı.

Related Posts

ABD’den Çinli şirket tehdidi: O markanın kullanımı suç sayılabilir!

ABD yönetimi, Çin’in yapay zeka çipleri üretimindeki hızla ilerlemesine karşı yeni uyarılar yaparak önlemlerini sıkılaştırıyor. Huawei’nin üretmiş olduğu yapay zeka çiplerinin, ABD’nin teknoloji ihracat kurallarını ihlal edebileceği belirtiliyor. Bu gelişmeler, ABD’nin küresel teknoloji arenasındaki rekabeti etkileme çabalarının bir parçası olarak öne çıkıyor.

Buğdayda ilk hasat yapıldı; kilosu 17 liradan satıldı

Türkiye’nin hububat ve bakliyat ihtiyacının önemli bir bölümünün karşılandığı 3 milyon dönümlük verimli araziye sahip Mardin’de, sezonun ilk buğday hasadı Kızıltepe Ovası’nda gerçekleştirildi. Hasattan elde edilen buğday, kamyonlara yüklenip …

Kredi faizleri tırmanıyor: Aylık taksitler 43 bin TL’ye dayandı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) açıkladığı haftalık verilere göre, 2 Mayıs ile biten haftada konut kredisi hacmi 562,61 milyar TL’ye ulaştı. Bu, bir önceki haftaya kıyasla yaklaşık 3,35 milyar TL’lik bir artışa işaret ediyor …

Türkiye’nin ‘elektronik harp’ gücü: Avrupa kapımızı çalabilir

Orduların en kritik kabiliyetlerinden olan elektronik harp meselesinde Türkiye dünyanın sayılı ülkeleri arasında. Karada, havada ve denizde halihazırda kullanılan çok farklı milli sistemler var. Uzmanlar, askeri açıdan kendi ayakları üstünde durmayı hedefleyen Avrupa’nın elektronik harp teknolojisi için Ankara’nın kapısını çalabileceği görüşünde.

Borsa günün ilk yarısında geriledi! (13.05.2025)

Günün ilk yarısında düşüş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 44,3 puan ve yüzde 0,45 azalışla 9.702,77 puana geriledi. Toplam işlem hacmi 57,4 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 0,6 değer …

Dış ticaret fazlası azalıyor: Yüzde 17,8’lik düşüş

Rusya Merkez Bankası, ülkenin dış ticaret ödemeler dengesine ilişkin verileri açıklandı. Verilere göre yılın ilk üç ayında ülkenin ithalatı, 2024’ün ilk üç ayına göre yüzde 0,1 artış gösterdi. Bu artışla 3,1 milyar dolara çıkarken, ihracatı yüzde 6,8 …