İktidar satmaya doymuyor

Adnan Menderes ve Necmettin Erbakan Döneminden Kıymetli Barajlar Özelleştirildi

Cumhuriyet döneminden bu yana devletin elinde biriken ne kadar değerli kurum, kuruluş, tesis varsa hemen hepsini özelleştirme yoluyla elden çıkaran iktidar, Adnan Menderes ve Necmettin Erbakan döneminde hizmete açılan iki tarihi barajı daha sattı. AKP döneminde işletme hakkı devri yoluyla özelleştirilen barajların sayısı 94’e çıktı. Elde kalan son hidroelektrik santral (HES) barajlarının satışı için de gün sayılıyor.

SON SÖZ CUMHURBAŞKANINDA

Devletin yönetimindeki Elektrik Üretim A.Ş’ye (EÜAŞ) ait Çamlıgöze HES ve Koyulhisar HES ile bu santraller tarafından kullanılan taşınmazların bir bütün halinde işletme hakkı devri yoluyla özelleştirilme süreci tamamlandı. Devir işlemi, Resmi Gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararıyla resmen onaylandı. Karara göre, elektrik üreten iki önemli baraj toplam 2 milyar 160 milyon lira bedel karşılığında Akkuş Mimarlık İnşaat Turizm A.Ş’ye devredildi. Akkuş firması, bu iki baraj dışında mart ayında ihalesi yapılan Kesikköprü HES ve Kapulukaya HES’e de 3 milyar 630 milyon lirayla en yüksek teklifi vermişti. Bu iki barajın devir işlemleri için Cumhurbaşkanı Kararı bekleniyor.

Sivas’ın Koyulhisar ilçesinde bulunan Koyulhisar HES 1957 yılında dönemin Başbakanı Adnan Menderes zamanında yapıldı. Kelkit Çayı üzerinde bulunan ve 1957 yılında inşaatına başlanan baraj 1959 yılında hizmete açıldı. İktidarın özelleştirdiği ikinci baraj olan Çamlıgöze HES de Sivas’ın Suşehri ilçesinde bulunuyor. Bu barajın inşasına 1987 yılında Turgut Özal’ın Başbakanlığı döneminde başlandı. Yapımı 10 yıl süren baraj Necmettin Erbakan’ın Başbakanlığını yaptığı 1997 yılında hizmete açıldı.

Koyulhisar barajı
AKP, toplam 487.4 MW kapasiteli 14 barajı daha özelleştirecek.

14 santral daha sırada bekliyor

Kamuya ait varlıkları bir bir özelleştirip satan AKP döneminde bugüne kadar 92 baraj işletme hakkı devri yoluyla özelleştirilmişti. Bu iki barajın da devriyle özelleştirilen baraj sayısı 94’e çıktı. 92 barajın özelleştirilmesinden 8.3 milyar dolar gelir elde edildi. Ancak özelleştirme gelirlerinin önemli bir kısmı özelleştirme masraflarına aktarıldığı için devletin kasasına giren net tutar çok daha az oldu. Özelleştirme İdaresi Başkanlığının (ÖİB) portföyünde halen 14 elektrik santrali daha özelleştirme için gün bekliyor.

Related Posts

Emekli bayram ikramiyesi ödeme takvimi netleşiyor

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala emeklilerin gözü bayram ikramiyesi ödemelerine çevrildi. Yapılan zamla birlikte emekli ikramiyesi 4 bin TL’ye yükseltilmişti. Peki, ödemeler ne zaman yapılacak? İşte SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklilerini ilgilendiren tüm detaylar…

Borsa güne yatay başladı

Borsa güne yatay başladı

Aranan lider bulundu mu?

Dünya, yeni dönemine damgasını vuracak olan bir lider arayışı içinde. Değişik bir hal alan küresel düzenin lideri kim olacak?

Altının kilogram fiyatı haftanın ilk gününde ne kadar oldu? (5 Mayıs 2025)

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda (KMKTP) standart altının kilogram fiyatı, haftanın ilk işlem gününde 4 milyon 180 bin liraya yükseldi. Altın piyasasında en düşük 4 milyon 69 bin lira, en yüksek 4 milyon 180 bin lirayı …

Ünlü ayakkabı markası satılıyor

Dünyaca ünlü ayakkabı markası Skechers, özel sermaye şirketi 3G Capital’in satın alma teklifini kabul etti. Anlaşmaya göre 3G Capital, Skechers hisseleri için hisse başına 63 dolar nakit ödeme yapacak. Bu teklif, şirketin borsa değerine kıyasla yaklaşık yüzde 30’luk bir prim anlamına geliyor.

Son dakika|TÜİK nisan ayı enflasyonunu açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Nisan ayı enflasyonununu açıkladı. Açıklanan verilere göre Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık yüzde 3,00 oranında artış kaydederken yıllık enflasyon yüzde 37,86 oldu. TÜİK, geçen ay Mart ayı enflasyonunu yüzde 2,46 …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir