Ekonomi daralmaya devam ediyor: Kapanan şirket sayısı sert yükseldi

TOBB Mayıs Ayı Şirket İstatistiklerini Açıkladı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), mayıs ayına ilişkin kurulan-kapanan şirket istatistiklerini paylaştı.

Mayıs ayında kurulan şirket sayısı, nisana göre %15,5 artarak 7.590’dan 8.765’e yükseldi. Kapanan şirket sayısı ise %13,2 artarak 2.921’e çıktı. Geçen ay 2.580 şirket kapanmıştı. Geçen yılın aynı dönemine göre mayısta kurulan şirket sayısı %13 azalırken, kapanan şirket sayısı %5,9 arttı.

Mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre kurulan gerçek kişi ticari işletme sayısı %12,3 artarken, şirket sayısı %13, kooperatif sayısı ise %32,5 azaldı.

Mayıs ayında kapanan şirket sayısında %5,9, kooperatif sayısında %23,3 artış olurken, gerçek kişi ticari işletme sayısında %8,7 azalış yaşandı.

Ardağan’da Şirket Kuruluşu Gerçekleşmedi

Geçen ay Ardağan’da şirket kuruluşu gözlenmedi.

Mayıs ayında kurulan toplam 8.956 şirket ve kooperatifin %87,8’ini limitet şirketler, %10,1’ini anonim şirketler, %2,1’ini kooperatifler oluşturdu. Şirketlerin %37,3’ü İstanbul, %11’i Ankara ve %6,3’ü İzmir’de kuruldu.

Ay içerisinde kurulan şirket ve kooperatiflerin 2.973’ü ticaret, 1.322’si inşaat ve 1.067’si imalat sektöründe faaliyet gösterdi.

Kurulan gerçek kişi ticari işletmelerin 710’u inşaat, 341’i toptan ve perakende ticaret, motorlu taşıtların ve motosikletlerin onarımı, 89’u ise imalat sektöründe hizmet vermeye başladı.

Mayıs ayında kapanan şirket ve kooperatiflerin 1.062’si toptan ve perakende ticaret, motorlu taşıtların ve motosikletlerin onarımı, 426’sı imalattan ve 295’i inşaattan kaydedildi.

Kapanan gerçek kişi ticari işletmelerin 433’ü toptan ve perakende ticaret, motorlu taşıtların ve motosikletlerin onarımı, 174’ü inşaat, 91’i ise imalat sektöründe hizmet veriyordu.

Mayıs ayında 191 kooperatif kurulurken, bu kooperatiflerin 125’i konut, 40’ı işletme ve 8’i turizm sektöründe hizmete başladı. Diğerleri farklı alanlarda hizmet veriyor.

Yabancı Ortak Sermayeli Şirketler

Geçen ay kurulan 568 yabancı ortak sermayeli şirketten 21’i Çin ve 14’ü Türkmenistan ortaklığına sahipti.

İş yapan yabancı ortak sermayeli şirketlerin 76’sı anonim, 492’si limitet şirket statüsünde faaliyet gösteriyor.

Kurulan bu şirketlerin 326’sı uzmanlaşmamış toptan ticaret, 113’ü bilgisayar programlama, 108’i ise ikamet amaçlı ve amaçsız binaların inşaatı sektöründe faaliyet göstermektedir.

Geçen yılın aynı dönemine göre bu yılın ocak-mayıs döneminde Türkiye’de kurulan şirket sayısı %2,6 azalarak 44.896’ya geriledi.

Aynı dönemde kapanan şirket sayısı ise %12 artarak 11.108’e ulaştı.

Related Posts

1.4 milyon TL’lik kombi ve klima! ‘Uygun fiyat’ vaadine inandı, dolandırıldı

Mardin’in Nusaybin ilçesinde Aysel Karadeniz Genç (34) ve eşi, uygun fiyat vaadiyle doğal gaz, kombi ve klima tesisat işi için anlaştıkları firmaya 1,4 milyon TL ödeme yaptı. Teslim edilmeyen cihazlar ve kapatılan iş yerinin ardından çift, dolandırıldıkları iddiasıyla hukuki süreç başlattı.

E-ihracat şampiyonu ödülü sahibini buldu

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) düzenlediği “İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni”nde e-ihracat kategorisinde birincilik ödülüne Trendyol layık görüldü. Trendyol Grubu Başkanı Çağlayan Çetin, ödülü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden aldı.

100 bin turist turlarla Bodrum’da: Yerel ekonomi canlanıyor

Muğla’nın turistik ilçesi Bodrum, yalnızca deniziyle değil eşsiz doğası ve köyleriyle de turistlerin ilgisini çekiyor. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Bodrum Bölge Temsil Kurulu Başkanı Mustafa Demir, “Başta safari turları olmak üzere bağ …

Şimşek ‘belirsizliklerin etkisi geçici’ dedi ama enflasyon kalıcı: Kaç yıl oldu tek haneli göremedik!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Haliç Kongre Merkezi’nde bu yıl 4’üncüsü düzenlenen Ziraat Bankası Tarım Ekosistemi Buluşması’nda konuştu. Erdoğan’ın tarım destek paketini açıkladığı buluşmada konuşan Şimşek, gıda arz güvenliğinin kendilerinin …

Küresel deniz üstü rüzgar enerjisi, 73 milyon hanenin elektriğini karşılayacak kapasiteye ulaştı

Küresel deniz üstü rüzgar enerjisi, 73 milyon hanenin elektriğini karşılayacak kapasiteye ulaştı

Ev sahiplerine uyarı: Haklı gerekçeye dayanmayan fiyat artışı yapanlara 200 bin TL ceza

Ticaret Bakanlığı, internet ortamında verilen taşınmaz ilanlarında 21 ev sahibinin ekonomik verilerle uyumlu olmayan ve haklı bir gerekçeye dayanmayan fiyat artışı yaptığını tespit ederek 4,2 milyon TL para cezası uyguladı.