Küresel resesyon, Avrupalı perakende markalarının sipariş yavaşlatması ve yüksek maliyetin getirdiği yüksek fiyatlar nedeniyle son 1.5 yılı küçülerek geçiren hazır giyim sektöründe siparişler yeniden dönüşe geçti. 1.5 yılda yaklaşık 350 bin kişilik istihdamını kaybeden, geçen yılı yüzde 9.5’lik ihracat kaybı ile kapatan sektörde, daralan kapasiteler karşısında artan siparişler için kapasite savaşları yaşanıyor. Alım gruplarının dönüşünün sektördeki havayı pozitife çevirdiğini ancak daralan üretim hatlarının yeni bir tabloyu ortaya çıkardığını anlatan Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Ramazan Kaya, “Geride kalan dönemde daralan üretim hatlarımız ile beraber fason üretim yapan yerlerde malı üretecek yer, kapasite kalmadı. Yeni düzende hep uluslararası standartlara uygun işletmelerde üretim talep ediliyor” dedi.
RİSK SÜRÜYOR
“Merdiven altı yerlerde çalışma şansınız yok. Ciddi sıkışmalar var. Çünkü oluşturulan kapasiteler bugün yok. Alt tedarikçiler için kapasite savaşları başladı” ifadelerini kullanan Kaya, deprem felaketinin etkilediği Adıyaman’da destek verdikleri konteyner kentte sektöre ilişkin açıklamalarda bulundu. Sektörün kilogram başına ihracat değerinin 2030’a kadar 15 dolardan 25 dolar seviyesine çıkabileceğini belirten Kaya, kârsızlık nedeniyle 2024 yıl sonunda üretimde, ihracatta ve istihdamda kayıp riskinin sürdüğünü aktardı. “Daralan sektörde ciddi istihdam çıkışları oldu. Tekstil ile birlikte toplam istihdam, 1.35 milyonlu rakamlardan 1 milyon sınırına altına geriledi” diyen Ramazan Kaya, bu rakamlara geri dönülmesinin zor olduğunu vurguladı.
Devlet bize de destek versin
Ramazan Kaya, kârsızlık sorununa karşılık devletten destek beklediklerini aktararak şöyle devam etti: “Bazı dönemlerde devletin bazı sektörlere el atması gerekiyor. Devlet, Kur Korumalı Mevduat (KKM) gibi bir yükü üstlendi. Bu sektörde de çok ciddi olmayan rakamları yüklenme gücü var diye düşünüyorum.” Kaya ihracata yüzde 5 seviyesinde özel kur uygulaması ve 750 TL olan Sosyal Güvenlik Kurumu desteğinin 1.500 TL’ye çıkarılmasını, 3-5 yıllık orta ve uzun vadeli kredi temini talep ettiklerini kaydetti.
Tekstilde konkordato talebi artıyor
Yüksek enflasyon, vergilerdeki artış ve derinleşen ekonomik krizin etkisiyle ülke genelinde konkordato talep edilen şirketlere de her geçen gün yenileri ekleniyor. Bu kapsamda Gaziantep’teki Karaca Tekstil Sanayi ve Ticaret Şirketi ile Vizyoner Tekstil İç ve Dış Ticaret Anonim Şirketi konkordato talebinde bulundu. Halı sektörünün önde gelen şirketlerinden Karaca Tekstil için Gaziantep 1. Asliye Ticaret Mahkemesi bir yıllık konkordato süresi tanıdı. Mahkeme, iflasın eşiğine gelen Vizyoner Tekstil için de konkordato ilan etti ve şirkete bir yıl süre verdi.